Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nden Yakın Doğu Üniversitesi’ne 3 Günlük Anlamlı Ziyaret

Aralarında Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) Genel Başkanı ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Sn. Mücahit Demirtaş, TDMMB Genel Sekreteri İlyas Demirci ve TDMMB Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan dokuz kişilik heyet YDÜ İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sn. Hüseyin Gökçekuş tarafından Ercan Havalimanı VIP salonunda karşılandı.

YDÜ konuk evinde misafir edilen heyet ilk olarak YDÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ’ın katılımıyla YDÜ’de öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemek sırasında TDMMB ile YDÜ arasında gerçekleştirilebilecek iş birliği konuları konuşuldu. Yemeğin ardından T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Sn. Ali Murat Başçeri makamında ziyaret edildi. Sıcak karşılamanın ardından Büyükelçi ile ülke ve dünya meseleleri ile ilgili çok samimi ve verimli bir sohbet gerçekleştirildi. Ziyaret sonunda Genel Başkan Sn. Mücahit Demirtaş tarafından Lefkoşa Büyükelçisi Sn. Ali Murat Başçeri’ye günün anısına plaket sunuldu. Ziyaret sonrası Lefkoşa’nın Ledra Palace, Yiğitler Burcu, Arabahmet Mahallesi ve Merhum Lider Alparslan Türkeş’in müze haline getirilmiş olan evine bir ziyaret gerçekleştirildi.

Günün son ziyareti KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’a gerçekleştirildi. Kabulde ilk olarak Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar ve TDMMB Genel Başkanı Sn. Mücahit Demirtaş birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Genel Başkan Mücahit Demirtaş tarafından KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’a Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Onursal Üyelik Beratı takdim edildi. Berat takdiminin ardından Genel Başkan Mücahit Demirtaş Prof. Dr. Sn. Hüseyin Gökçekuş’a Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da yüksek müsaadeleriyle Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği KKTC Ülke Temsilciliği görevi tevcih edildi. Sunulan ülke temsilciliği beratının ardından Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’a TDMMB Rozeti KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar tarafından takıldı. Cumhurbaşkanlığına yapılan ziyaret, çekilen anı fotoğraflarının ardından son buldu.

İkinci gün (Cuma) heyetle ilk ziyaret İskele bölgesine gerçekleştirildi. İskele’de YDÜ tarafından altı İl’e yapımı planlanan ilkokul binalarının ikincisi olan Dr. Suat Günsel Devlet İlkokulu İskele’nin açılış törenine katılındı. Ardından İTÜ KKTC Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Sn. Cumali Kınacı’ya bir ziyaret gerçekleştirildi. Üniversite hakkında bilgi alınmasının ardından Rektör Prof. Dr. Cumali Kınacı’ya Genel Başkan Mücahit Demirtaş tarafından plaket sunuldu.

Cuma namazını Lala Mustafa Paşa Camii’nde kılan heyet daha sonra, ziyarete açılan Kapalı Maraş yanında, Mağusa’nın diğer tarihi ve turistik bölgelerini de ziyaret etti.

Ziyaretin son günü olan Cumartesi sabahleyin 9.00’da ilk olarak YDÜ Elektrikli Araba Fabrikasında yetkililerden ayrıntılı bilgi alıp test sürüşünde bulunuldu. Ardından yapımı süren ve ülkenin en büyük camisi konumundaki Dr. Suat Günsel Camii, Araba Müzesi ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ne ziyaret gerçekleştirildi.

Son olarak TDMMB öncülüğünde tüm Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerle birlikte gerçekleştirilmesi düşünülen “Akdeniz Ülkeleri Film Festivali”’ne, YDÜ’nün ev sahipliği yapılması yönünde yetkililerle istişareler yapıldı.

Avrasya Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Üniversiteleri 2022 Yılı Proje Festivallerinin Yakın Doğu Üniversitesinde yapılması yönünde sunulan teklif gereği ULUĞ BEY ödül törenlerinin gerçekleştirileceği YDÜ Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon’da incelemelerde bulunuldu.

Ziyaret, heyetin Ercan Havalimanı’na yolcu edilmesinin ardından son buldu.